Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘onomastikë’ Category

Cili Lek?

Nga e ka prejardhjen emri i valutës zyrtare të Shqipërisë, lek?

E krijuar në vitin 1925, kjo valutë u quajt lek në referim dhe nderim ndaj Lekës së Madh (Aleksandrit të Madh), të cilin e kishin përfshirë ndërkohë si shenjt në Kalendarin e Kombit, duke e nxjerrë me origjinë ilire (ose epirote).

Në fakt, monedha prej 1 lek e vitit 1926 kishte portretin e Lekës në barelief në njërën faqe, ndërsa në faqen tjetër imazhin e tij në kalë.

Albania_1_lek_1926 (1)

(more…)

Advertisements

Read Full Post »

Më tërhoqi vëmendjen titulli i një artikulli të E. Zaloshnjës, në ResPublica:

Meqë m’u bë sikur diçka nuk shkonte.

(more…)

Read Full Post »

Shumë nga ata që kanë dëgjuar lajmin për kandidaten e re për Presidente të Kosovës, Atifete Jahjaga, do të jenë ngacmuar nga emri i kësaj gruaje – i pazakonshëm, oriental, pothuajse i huaj në tingëllim. Mendjet me orientim historik, do të shohin atje një shembull të gjallë të nënshtresës turke-osmane në trashëgiminë kulturore shqiptare – edhe tek mbiemri Jahjaga, edhe tek emri Atifete.

(more…)

Read Full Post »