Feeds:
Posts
Comments

Archive for July, 2011

Pëshpëritësi më shkruan:

kam nevojë për ndihmën tënde rreth një përsiatjeje gjuhësore.

Me pak fjalë, gjatë një loje argëtuese gjuhësore në të cilën duhet të gjenim fjalë shqip në të cilat dy zanore të njëjta të ishin pranë njëra-tjetrës, situata degradoi kështu :

(more…)

Read Full Post »

Në shqipen bisedore, shprehja ku ta gjej që + lidhore përdoret zakonisht për të treguar se e dëshirojmë shumë diçka:

Unë ku ta gjej që të ma redaktosh ti librin!

Përdoret në të gjitha vetat, zakonisht në të tashmen por edhe në të pakryerën. Si ndërtim, është pjesërisht i frazeologjizuar – për shkak të kufizimeve gramatikore.

(more…)

Read Full Post »

Këtë ndërtim e kanë bërë të pavdekshëm këto dy vargje të një kënge popullore të Jugut:

Nga muri do ngjitem,
Ta di që të vritem

Fjalët i thotë një ashik, që kërkon t’i shkojë të dashurës në shtëpi fshehurazi; duke marrë në sy rrezikun që mund ta vrasin si “shkelës” (intruder).

Kënga është e bukur dhe më vjen keq ta përdor për analiza gjuhësore…

(more…)

Read Full Post »